Fegyvertartási engedély megszerzése

There are no translations available.

Az alábbi információk a 2011. decemberi állapotokat tükrözik. A közeljövőben várhatóak a fegyverekkel kapcsolatos jogszabályi változások. Amint ezek bekövetkeznek, frissítjük a cikket.

1. Sportegyesületi tagság

Ahhoz, hogy FT sportlövőként lehessen fegyvered, először be kell lépned egy FT sportegyesületbe (olyan egyesület, amelyik tagja az MFTSZ-nek), ahova tagfelvételi eljárással felvesznek, ki kell fizetni a tagdíjat, kapsz egy egyesületi tagsági könyvet („Kék könyv”). Kell hozzá egy igazolványkép is. A tagdíj mértéke egyesületenként más és más. Érdemes a helyileg legközelebbit választani. Fontos, hogy az egyesület legyen tagja az MDLSZ-nek is.

2. MFTSZ versenyengedély - opcionális

Magyar FT Szövetség versenyengedély. Elektronikusan igényelhető, 1500 Ft / év.
A Magyar Kupákon való értékeléshez kell (ezek a minősítő versenyeink), és ezzel igazolod, hogy tényleg versenyszerűen űzöd ezt a sportot.

3. Fegyverismereti vizsga

Tanfolyam + vizsga. Tanfolyamot sokan szerveznek. A tanfolyam ára változó, a vizsga 7000 Ft. Nem kötelező tanfolyamon részt venni, hogy vizsgázhass. A lakóhelyed szerint illetékes rendőrségen meg tudod kérdezni, hogy mikor tartanak vizsgát (igazgatásrendészet / fegyverügyintézés). A vizsgakérdések a vonatkozó BM rendeletben benne vannak (49/2004. (VIII. 31.) BM rendelet 4-es melléklete). Nincs külön légpuskára! A légpuskához a hosszú huzagolt csövű vizsgát kell letenni, de célszerű sörétes (hosszú huzagolatlan csövű) puskából és maroklőfegyverből is megcsinálni a fegyverismereti vizsgát (nem kerül többe), ha már úgyis jelentkezel. Nem egy nagy történet. Kb. 6-10 A/4 oldal elméleti anyag plusz pár, a gyakorlaton leadott lövés.

4. Sportorvosi engedély – alkalmassági igazolás

A következő pontban szereplő minősítő versenyen való induláshoz már kell a sportorvosi igazolás (és egyébként minden FT Magyar Kupa = minősítő versenyen is.) A területileg illetékes sportorvoshoz kell menni. Lövészetre kell kérni, 1 évig érvényes. Helytől függően kb. 1-3 hónapos előjegyzés van!!! A vizsgálat első alkalommal labor, vérvétel, EKG, szemvizsgálat és pszichiátriai vizsgálatokból áll, hosszabbításnál csak labor, EKG és gyors szemvizsgálat.

5. MDLSZ Minősítés – MDLSZ versenyengedély

Ezt az MDLSZ (http://mdlsz.sport.hu/) versenynaptárában látható IMSSU (sziluett) versenyeken lehet meglőni, MDLSZ versenyengedély birtokában, ami az egyesületednél igényelhető. Megkéred a versenyengedélyt (2000 Ft), az már elég ahhoz, hogy a versenyen elindulhass. Mire megkapod, a versenyengedélyen már a minősítő versenyeken szerzett minősítés is rajta szerepel majd. A sziluettekre az MDLSZ szabálykönyve szerinti "nem korlátozott légpuskával" kell lőni (tehát lőhetsz akár az FT-s vagy HFT-s 7,5 J-os puskával is). Csak minősítő verseny számít, sima sziluett verseny nem!!! A II. osztályú szintet kell elérned, ami nem nehéz. A minősítéshez három minősítő versenyen kell részt venni, de nem feltétlenül azonos versenyszámban. Egy praktikus tanács: ha nem sima IMSSU (sziluett – 2000 Ft), hanem IMSSU+hazai versenyszámokra érvényes versenyengedélyt váltasz ki 3000 Ft-ért, akkor a sziluett+gyorspont minősítő versenyeken mindkét versenyszámban indulhatsz, és ez a minősítés szempontjából már két versenynek számít.

6. Sportegyesület fegyvermegszerzési javaslata

Kell a sportegyesületi ajánlás –ahol tag vagy-, hogy sportcélra kell a fegyver. Ezt a lapot az MDLSZ-szel is le kell igazoltatni. (A nyomtatvány az MDLSZ honlapjáról letölthető.)

7. Területileg illetékes rendőrkapitányság igazgatásrendészet / fegyverügyintézés

Ezután kell beadni a BRFK-n személyesen a fegyver megszerzési kérelmet. (3000 Ft illetéke van) A nyomtatványt a rendőrségen adják. 60 napjuk van az ügyintézésre.
Mellékletként kell beadni: sportorvosi, egyesületi tagsági igazolvány, fegyver megszerzési javaslat, MDLSZ minősítési igazolás (MDLSZ versenyengedély), orvosi alkalmassági igazolás (fontos, hogy ezt külön papíron kell kérni, a vonatkozó nyomtatvány az MDLSZ honlapról letölthető). Kell személyi igazolvány + lakcímkártya is az ügyintézéshez. A 30-60 nap ügyintézési idő alatt közben kijönnek megnézni a fegyverszekrényt / tárolóhelyet.

8. Fegyverszekrény

Lemezszekrény, falhoz rögzítve, külön zárhatóan a fegyver és külön zárhatóan a lövedék. A fegyverszekrénynek az általad állandón lakott lakásban kell elsősorban lennie, de lehet munkahelyen is, ha minden nap ellenőrizhető az épsége.

9. Megszerzési engedély.

Kb 30-60 nap múlva szólnak telefonon a rendőrégről, hogy mehetsz a megszerzési engedélyért. Bemész, odaadnak egy papírt, aminek 3 része van. Ez a megszerzési engedély sorszámozott, ne hagyd el!!! 90 napig érvényes, 90 napod van a lőfegyvernek minősülő (tehát 7,5 J feletti) légfegyver megszerzésére. A léglőfegyver tulajdonképpen 7,5 J felett bármekkora erejű lehet (akár 40 J), de az FT versenyeken csak maximum 16,3 J-al lehet elindulni.
Ha külföldről akarsz fegyvert venni, akkor kérd meg a nemzetközi megszerzési engedélyt is a rendőrségen!!! (16-os nyomtatvány, később is kérhető a megszerzési érvényességi idején belül.) 

10. Puska megszerzése/megvásárlása.

A megszerzési engedéllyel megveheted a léglőfegyvert. Megvételkor az eladó kitölti a megszerzésit, és letépi a megszerzési szelvény egyik csíkját, kettő nálad marad. Ha boltban, vagy fegyvermestertől veszed a puskát (pl átalakítás vagy felszabályozás után) akkor mindenképpen kell legyen egy magyar műszaki tanúsítvány a fegyverhez. Ha nincsen ilyen hozzá, akkor is jogszerűen birtoklod már a fegyvert a megszerzési engedéllyel, de neked kell elvinni a PKLV-hez (Magyar Polgári Kézilőfegyver és Lőszervizsgáló Kft, Budapest III. Gyöngysor utca 6.). Csak ez az egy hely van Magyarországon, ahol egy napon belül elvégzik a szükséges vizsgálatot.

11. Fegyver megfelelőségi igazolás

A fegyver rendőrségi beíratásához kell még egy igazolás a sportegyesületedtől, amit az MDLSZ-szel is alá kell íratni. Ez arról szól, hogy a fegyver alkalmas sportcélra. Ez a nyomtatvány is letölthető az MDLSZ-től.

12. Fegyver beíratása

A fegyver megvásárlásától számított 5 munkanapon belül be kell íratnod a fegyvert a rendőrségen!!! Ekkor állítják ki a fegyvertartási engedélyt, ha még nem volt, és belevezetik a fegyver adatait. Ehhez a beíratáshoz kell a személyi igazolvány, a fegyver maga, a megszerzési engedély, a műszaki tanúsító kártya, és a szövetségi megfelőségi igazolás.

13. Fenntartás

Ahhoz, hogy megmaradhasson a fegyver, évente be kell mutatni a rendőrségen a sportorvosi igazolást, meg kell tartsd az egyesületi tagságodat valahol, minősítést kell lőnöd és kellenek a versenyengedélyek. A fegyvertartási engedély 5 évig érvényes. Ha lejár a műszaki érvényesség (10 évente) akkor azt is meg kell újítani.

Jó sportolást!!!

Szerkesztette: Dr. Békési László

Shooting Calendar

Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
2018. October 7.
KFC Kupa 2. forduló Mogyoródi lőtér
Rendező: Káposztásmegyer FC Sportegyesület
Eredmények | Versenykiírás
8 9 10 11 12 13 14
2018. October 14.
Hercules kupa, záró forduló Kecskemét-Hetényegyháza
Rendező: Hercules Fiai Honvéd SE
Eredmények | Versenykiírás | Fotóalbum
15 16 17 18 19 20
2018. October 20.
2017 Szlovák HFT OPEN Szlovákia 1. nap
21
2018. October 21.
2017 Szlovák HFT OPEN Szlovákia 2. nap
KFC Kupa 3. forduló Mogyoródi lőtér
Rendező: Káposztásmegyer FC Sportegyesület
Versenykiírás
22 23 24 25 26 27 28
2018. October 28.
Turul Kupa 4. forduló Tatabánya, városi lőtér
Rendező: Városi Lövészklub Tatabánya
Versenykiírás
29 30 31 1 2 3 4
export
Naptári események exportálása
iCal formátumban (Google naptár, Outlook, stb.)
2018 eseményei
2018 October eseményei

Recent forum topics

Copyright © 2018 Magyar Field Target Szövetség. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.