MK 7. forduló FT záró verseny
Re: MK 7. forduló FT záró verseny
Asszem' már lerágtátok a csontot, de a véleményem még talán idefér:
Én szeretem mind az FT-t, mind a HFT-t, de még sziluettet is szivesen ellövöldözök, DE!
Bár a magyarországi lövészek nagy része valóban csak szórakozásból jár le - én mondjuk az MK-kra is,( igaz, hogy az adott versenyen időnként jobban vitáznak és "kajabálnak" mintha tétmérkőzés lenne), azonban azt el kell fogadni, hogy egy maroknyi ember ezenfelül komolyabban gondolja és sportként kezeli. Erre van az OB és az MK. Hozzáteszem, hogy ezek az emberek nélkül ma még sörmeccs sem lenne Magyarországon.
Ezt a néhány versenyt meg kéne hagynunk nekik, illetve az azokra vonatkozó szabályoknak. Mivel ezek a versenyek azok, ahol az egész országból eljönnek a lövészek, nagyon fontosak. Aki szeret lőni, és szeretné összemérni a tudását az ország más részéről érkezett sporttársaival, barátaival itt megteheti, de az érvényes szabályok között kellene tartani legalább ezt a 7 alkalmat a 40-50-ből.
Sidó mellett sem szoktak kupakra lövöldözni a lelkes lövésztársak a MK alatt.
Ez ugyanúgy vonatkozik fordítva is, helyi rangadón a "versenyzők"-nek is el kell fogadni a helyi szabályokat. Mindkét módszernek megvan a maga üteme, és nem igazán fedik egymást. Helyi versenyeken, ha a rendező így hírdeti meg, akkor azt mindenki elfogadja, és nem fog reklamálni a szövetségitől eltérő pályák miatt. Mondjuk ez az utolsó mondat erősen feltételes, mert nemegyszer olyan versenyen, ahol szinte mindenéle módon lőttek, még sziluettfigurák is voltak betéve hangosan kifogásolták a sporttársak a szabálytól eltérő távolságra kitett célokat?! Most akkor milyen szabály a mérvadó?
Végezetül egy kérdést felvezetnék, és ezt kellene feszegetnünk:
Angliában többezer légfegyveres lövész van, és rengeteg ilyen olyan komoly-vicces, gyakorló stb verseny. Egy-egy klub tagsága meghaladja a teljes itthoni létszámot. Mégis megférnek egymással, és jól szórakoznak hétvégeken, egymás mellett.
Ez nekünk miért nem megy?
Olyan személyes beidegződések vannak, hogy nekem úgy tűnik, hogy sokan már nem is azt nézik, hogy mit mond, hanem, hogy ki mondja?
Ez az ami sokkal több embert eltaszít közülünk, mint amennyit az toboroz, hogy minél könyebb "sikerélményekben" gazdagabb pályát építsünk, hogy annak is lehessen aranyérme aki már majdnem fél éve lő, vagy hogy összevonjunk mindent a nagyobb létszám és bevétel miatt.
Ezzel az erővel a következő püspökladányi versenyen a 9-es pályán legyen egy horgász állás, mert akkor a pecások is jönnek?
Persze erős a hasonlat, és lehet, hogy lesz aki éppen ezt látja meg benne, jó magyar szokás szerint.
A vitázó feleknek üzenem, hogy ha valakinek a stílusa nem is tetszik, azért arra is oda kellene figyeli, hogy mit mond?!
Az egymondatos, sértődött, acsarkodó hozzászólások sokkal rosszabbak, mint a nyers igazság, és nem egy egy mondatot, vagy szót kiragadva kellene műsértődni ( ha igazi akkor még rosszabb), hanem az egészet egybeolvasva elgondolkodni.
Ha mindenki annyi energiát pazarolna a megoldásokra, mint az acsarkodásra, már nem lenne miről vitatkozni.
Nna, jól nekifutottam, de mivel ma már úgyis tele a tököm, nem oszt nem szoroz.
Én szeretem mind az FT-t, mind a HFT-t, de még sziluettet is szivesen ellövöldözök, DE!
Bár a magyarországi lövészek nagy része valóban csak szórakozásból jár le - én mondjuk az MK-kra is,( igaz, hogy az adott versenyen időnként jobban vitáznak és "kajabálnak" mintha tétmérkőzés lenne), azonban azt el kell fogadni, hogy egy maroknyi ember ezenfelül komolyabban gondolja és sportként kezeli. Erre van az OB és az MK. Hozzáteszem, hogy ezek az emberek nélkül ma még sörmeccs sem lenne Magyarországon.
Ezt a néhány versenyt meg kéne hagynunk nekik, illetve az azokra vonatkozó szabályoknak. Mivel ezek a versenyek azok, ahol az egész országból eljönnek a lövészek, nagyon fontosak. Aki szeret lőni, és szeretné összemérni a tudását az ország más részéről érkezett sporttársaival, barátaival itt megteheti, de az érvényes szabályok között kellene tartani legalább ezt a 7 alkalmat a 40-50-ből.
Sidó mellett sem szoktak kupakra lövöldözni a lelkes lövésztársak a MK alatt.
Ez ugyanúgy vonatkozik fordítva is, helyi rangadón a "versenyzők"-nek is el kell fogadni a helyi szabályokat. Mindkét módszernek megvan a maga üteme, és nem igazán fedik egymást. Helyi versenyeken, ha a rendező így hírdeti meg, akkor azt mindenki elfogadja, és nem fog reklamálni a szövetségitől eltérő pályák miatt. Mondjuk ez az utolsó mondat erősen feltételes, mert nemegyszer olyan versenyen, ahol szinte mindenéle módon lőttek, még sziluettfigurák is voltak betéve hangosan kifogásolták a sporttársak a szabálytól eltérő távolságra kitett célokat?! Most akkor milyen szabály a mérvadó?
Végezetül egy kérdést felvezetnék, és ezt kellene feszegetnünk:
Angliában többezer légfegyveres lövész van, és rengeteg ilyen olyan komoly-vicces, gyakorló stb verseny. Egy-egy klub tagsága meghaladja a teljes itthoni létszámot. Mégis megférnek egymással, és jól szórakoznak hétvégeken, egymás mellett.
Olyan személyes beidegződések vannak, hogy nekem úgy tűnik, hogy sokan már nem is azt nézik, hogy mit mond, hanem, hogy ki mondja?
Ez az ami sokkal több embert eltaszít közülünk, mint amennyit az toboroz, hogy minél könyebb "sikerélményekben" gazdagabb pályát építsünk, hogy annak is lehessen aranyérme aki már majdnem fél éve lő, vagy hogy összevonjunk mindent a nagyobb létszám és bevétel miatt.
Ezzel az erővel a következő püspökladányi versenyen a 9-es pályán legyen egy horgász állás, mert akkor a pecások is jönnek?
Persze erős a hasonlat, és lehet, hogy lesz aki éppen ezt látja meg benne, jó magyar szokás szerint.
A vitázó feleknek üzenem, hogy ha valakinek a stílusa nem is tetszik, azért arra is oda kellene figyeli, hogy mit mond?!
Az egymondatos, sértődött, acsarkodó hozzászólások sokkal rosszabbak, mint a nyers igazság, és nem egy egy mondatot, vagy szót kiragadva kellene műsértődni ( ha igazi akkor még rosszabb), hanem az egészet egybeolvasva elgondolkodni.
Ha mindenki annyi energiát pazarolna a megoldásokra, mint az acsarkodásra, már nem lenne miről vitatkozni.
Nna, jól nekifutottam, de mivel ma már úgyis tele a tököm, nem oszt nem szoroz.
-

kzozee - Hozzászólások: 635
paja írta:hétésfél írta:Csak azért mert sokat tanultam tőled Övegeském.Inkább add ki bőrkötésben az Öveges professzor a szlovák openen című regényedet.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ha rendesen viselkedsz elintézem hogy fellépj a Fásy mulatóba, vagy a flaszter magazin címoldalán szerepelj a merdzsó gépháztetején félmeztelenül,bőrgatyóba.
Egy ferdén bekapatott csavar száz rugós alátétnél többet ér!!!!
Achtung! achtung! eltünt egy német kisfiú.
Achtung! achtung! eltünt egy német kisfiú.
-

hétésfél - MFTSZ versenyző
Azért én ebben még mindig több hisztit érzek mint érvet
Egy MK komoly dolog, valoban ez a hazai FT-HFT csúcsa. De indulhatnak rajta első bálos versenyengedélyesek és VK is, akik szintén tudnak zavart okozni az Erőben. Ehhez képest pár HFTs engem spec nem zavarna, mert sem mérni, sem lassitani nem fognak.
Forditott esetben egy HFT MK-n sokkal több gond lenne ha valaki egy Nikkoval vagy SBvel 22 centi pontossággal mérné elsőnek a távokat. (SBvel csak 20 fokon :-) )
Másrészt azért a rendezőnek sem kell bonyolitani az életét ezzel az első MKn, lesz elég szopacs ennélkül is
Egy MK komoly dolog, valoban ez a hazai FT-HFT csúcsa. De indulhatnak rajta első bálos versenyengedélyesek és VK is, akik szintén tudnak zavart okozni az Erőben. Ehhez képest pár HFTs engem spec nem zavarna, mert sem mérni, sem lassitani nem fognak.
Forditott esetben egy HFT MK-n sokkal több gond lenne ha valaki egy Nikkoval vagy SBvel 22 centi pontossággal mérné elsőnek a távokat. (SBvel csak 20 fokon :-) )
Másrészt azért a rendezőnek sem kell bonyolitani az életét ezzel az első MKn, lesz elég szopacs ennélkül is
HFT/FT: Daystate Panther - Edgar Bros 10x42
HFT: Daystate MK4St - Edgar Bros 10x42
HFT: Daystate MK4St - Edgar Bros 10x42
-

Dino - MFTSZ Elnök
foxpro írta:norinco írta:írtam kis "szösszenetet", de segítettem Pistinek, és nem küldtem el.![]()
csodálkozom, hogy az "élsport" és "szabadidős tevékenység" ellentéte újfent előkerült.
a "hangosaknak" javallanám a cavinton szedését, hátha visszaemlékeznek a szláviákra, lg-kre, suhl-okra. ha nem, hát nem.
"élsportot" nem lehet csinálni versenyengedéllyel. jól felépített rendszerrel igen.
![]()
és újfent csak azt tudom mondani: más az "ize" a hagymás-zsíros kenyérnek - már aki emlékszik rá.
Neked csak annyit zárszónak: Aki a múltat nézi állandóan és nem a jövővel foglalkozik, az a jelenben sem állja meg a helyét, nem hogy a jövőben! Szerencsére már nem tartunk ott, hogy sláviákkal lövöldözzünk 30 méterre egymás után kétszer is, mint az általad emlegetett hős időkben.
Gyuszi. Ezt nem szabad! A szombati viszont látásra
FT:WaltherLG-90 + Niko S. 6-24X56
-

Gayer Attila - Hozzászólások: 173
Dino írta: ...pár HFTs engem spec nem zavarna...
Ez mind elmélet, és szabályboncolgatás, amiről írtok.
FT Magyar kupa előző fordulóján zavart valakit a versenyen kívül a pályát meglövő pár HFT-s?
Sok gyakorlati, valós tapasztalat van, hiszen sok egyesületi verseny van közös pályákkal/indulással.
Valójában néhány 3-4 (1-2 csoport) HFT-s "versenyző", ha előttetek van 2-3-4 pályával HOGYAN TUD zavarni??
Max fel kell állítani a célt utánuk :-))
-

kriszb - Hozzászólások: 34
kriszb írta:Dino írta: ...pár HFTs engem spec nem zavarna...
FT Magyar kupa előző fordulóján zavart valakit a versenyen kívül a pályát meglövő pár HFT-s?
Sok gyakorlati, valós tapasztalat van, hiszen sok egyesületi verseny van közös pályákkal/indulással.
Valójában néhány 3-4 (1-2 csoport) HFT-s "versenyző", ha előttetek van 2-3-4 pályával HOGYAN TUD zavarni??
Nyugi! Szerintem , mi vén dilettánsokon kívül is fog működni a "szabályok szerint " az egész !
-

Gayer Attila írta:kriszb írta:
Nyugi! Szerintem , mi vén dilettánsokon kívül is fog működni a "szabályok szerint " az egész !
A többit, eléggé "végig harcolt" múltam után, záró beszámolóm után, fényképes mellékletekkel, közzé fogom tenni! Gyuszi ! ez rád is vonatkozik !
-

űGayer Attila írta:Gayer Attila írta:
A többit, eléggé "végig harcolt" múltam után, záró beszámolóm után, fényképes mellékletekkel, közzé fogom tenni! Gyuszi ! ez rád is vonatkozik !
Ez nem "smuzolás"--- tudod a többit !
-

kzozee írta:Végezetül egy kérdést felvezetnék, és ezt kellene feszegetnünk:
Azért, mert nincs több ezer lövő Magyarországon, és ugyanazok lőnek mindenütt. Úgy nem nehéz jól szórakozni, ha minden hétvégén 2-3 különféle verseny van a közelben, és még 20 másik szerte az országban, ha éppen másfelé járnál a hétvégén - és mindegyiken ott van 30-60-120 versenyző...
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Egy kis háttérinfó, ha érdekel valakit:
Valóban, egy-egy nevesebb klubnak annyi tagja van, mint az egész magyar lövésztársadalom. Ott van például a klubom, a Castle FTARC, van kb. 60-70 'versenyengedélyes' (BFTA minősítéssel redelkező) lövő és még kb. fele annyi, akinek csak klubtagságija van, vagyis csak itt lőnek. Durván 100 fő, és van még 5-6 hasonló klub a mi régiónkban, és további nyolc régió van még az országban...
De tipikusan nem egymás mellett lőnek, hanem mindenki a neki megfelelő versenyeken, ahol a vele egy súlycsoportba tartozó ellenfelekkel mérkőzhet:
- Sokan ki sem mozdulnak a klubból, csak a maguk örömére lődözgetnek. Ők jellemzően csak a belövőpályán plinkelgetnek, vagy pontozólap nélkül lövik végig a klubversenyt.
- Mások szintén maradnak a klubon belül, és a hasonló ambíciójú kollégákkal lőnek minden vasárnap délelőtt a klub kupa fordulóiban.
- A vállalkozóbb kedvűek a szomszédos 5-6 klubra való körzeten belül kalandoznak, más közel fekvő klubok klubversenyein és kisebb helyi openeken indulnak, de a nagy országos versenyekre csak néha mennek el, általában ha a közelben rendezik meg éppen.
- Az országos szintű lövők igyekeznek országos, de legalább regionális versenyeken indulni (GP, WL, nagy openek), kis klubversenyeken nem is indulnak, vagy csak abszolút poénra véve (pl. HFT-s vagy öreg rugós puskával, vagy végig álló/térdelő pozícióból lőve).
Ezek között nincs túl sok átfedés. Én a Castle-ben másfél éve vagyok tag és egy kezemen meg tudom számolni, hány vasárnapi klubversenyt lőttem meg: csak amikor tényleg nem volt más nagyobb verseny 100 mérföldes körzetben. Mások ellenben minden hétvégén ott vannak, de velük alig találkozom, annyira más versenyekre járunk. Ők csak azokat a GP és WL fordulókat lövik meg, amit a klub rendez - de olyan is volt már, hogy a WL pálya mellett nekik is kirakták a megszokott klub pályát az erdő másik sarkában, hogy nyugodtan lőhessenek.
-

maestro - Hozzászólások: 179
kriszb írta:Dino írta: ...pár HFTs engem spec nem zavarna...
Mondjuk úgy, hogy szarrá lövi a célt. Szeles időben jó támpontok az előzőleg rontott célok hibás lövései. Mivel a célok FT szabályok szerint lesznek állítva, így eltérnek a HFT- től, jó eséllyel jóval több hibás lövés lesz.
-

kzozee - Hozzászólások: 635
Vissza: Versenyek és egyéb események